Business Process Masters, Program & Project Management
Business Process Masters, Program & Project Management

Programma en Project Management

2BPM levert vakkundig programma management en project management. Een programma draait op vaste tijden en een project op variabelen. Nieuwsgierig? Neem contact met ons op.

Een voorbeeld van een programma is dat we per 3 maanden een nieuw product lanceren of dat we naar een datum toewerken dat we met een nieuwe organisatie aan de slag gaan. Een programma bestaat vaak uit meerdere projecten. Een programma rapporteert over de voortgang van het geheel om de vereiste tijdsmijlpaal te halen. Om een en ander te stroomlijnen worden er in een programma ook wel stromen bedacht die dan door een specifieke stream lead kunnen worden aangestuurd. Bijvoorbeeld de stroom klantinformatie, alle projecten die te maken hebben met informatie naar klanten toe over de verandering valt onder deze stroom. Zoals brieven, emails, aanbiedingen, websites, klanten services boodschappen, en andere bronnen.

Een project is meestal gericht op een vooraf gedefinieerd resultaat waarbij het resultaat de driver is. Een project manager rapporteert over de voortgang om het vereiste resultaat te behalen. Hierbij zijn drie meetvariabelen doorslaggevend: tijd, kwaliteit en geld. Als 1 van de parameters afwijkt dan heeft het gevolgen voor de andere twee. De project manager beslist samen met de opdrachtgever en stuurgroep voor welke gevolgen wordt gekozen bij afwijkingen.

Zowel bij projecten als bij programma zijn milestones (mijlpalen) de beste manieren om alle veranderingen te managen. Voor iedere milestone moet een verantwoordelijke zijn want deze worden inhoudelijk opgeleverd door mensen. Uiteraard verschillen de milestones van programma’s en projecten qua besturing. Bijvoorbeeld de milestones van projecten 1 tot en met 10 zijn bepalend voor de milestone van programma 1 alleen milestone van programma 1 staat rotsvast op 1 januari.

Programma Management wordt ook wel vaak genoemd bij het beheren van een Project Portfolio. Dat is dat we voor het komend budgetjaar een specifiek budget over hebben voor bijvoorbeeld apps ontwikkelen en deze projecten worden dan in een pot beheerd door een programma manager. Dit zijn niet de programma’s die wij bedoelen met programma management. Deze manier van vernieuwen en veranderen is minder harmonisch te begeleiden door de gehele organisatie (Enterprise) heen.